Zorgcoördinator
Eén van de taken van de school is om leerlingen zodanig te ondersteunen, dat zij in staat zijn hun onderwijsleerproces goed vorm te geven. Om deze zorg te coördineren heeft de school een zorgcoördinator. Deze heeft de volgende taken:
- Het coördineren van extra tijd en aandacht voor leerlingen die dit nodig hebben bij problemen die de voortgang van hun onderwijsleerproces belemmeren.
- Leerlingen met zorgwekkend gedrag inbrengen in het Zorg Advies Team en toezien op de uitvoering van de daar gegeven adviezen.
- Het coördineren van begeleiding voor leerlingen die kort in Nederland wonen.
Remedial teacher
De school heeft een remedial teacher. Zij zorgt voor de organisatie en de coördinatie van spellinghulp, rekenhulp en tekstbegrip hulp in leerjaar 1. In leerjaren 2 t/m 4 coördineert de remedial teacher de dispenserende en compenserende maatregelen voor leerlingen met dyslexie en/of dyscalculie.
Zorg Advies Team (ZAT)
Het zorgadviesteam is een multidisciplinair overleg ten behoeve van de leerlingenzorg binnen de school. Aan dit overleg nemen vertegenwoordigers van binnen en buiten de school deel. Voor de school zijn dit de zorgcoördinator en iemand van het managementteam; van buiten de school zijn dit: de jeugdverpleegkundige van de GGD, een vertegenwoordiger van Bureau Jeugdzorg, de Werkgroep Uitbreiding Leerling-zorg, Beweging 3.0, politie Eemland-Noord afdeling Jeugdzaken en de leerplichtambtenaar Baarn. Er wordt eerst met de ouders overlegd voordat er bespreking van een leerling in het ZAT plaatsvindt en aan de ouders wordt om toestemming voor het bespreken gevraagd. In een uitzonderingsgeval kan een leerling anoniem besproken worden.
Gezondheidszorg
Gezondheid heeft te maken met lichamelijk, emotioneel en sociaal “welbevinden”. Het Jeugdgezondheidszorgteam van GGD Eemland is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg. Om die taak goed te kunnen uitvoeren, bestaat er een nauwe samenwerkingsrelatie tussen de jeugdverpleegkundige en de school, waarbij vanzelfsprekend de privacyregels in acht genomen worden. Alle leerlingen van leerjaar 2 en 4 krijgen een uitnodiging voor een z.g. Periodiek Gezondheids Onderzoek. Dit wordt uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige. Zij kan de jeugdarts om advies vragen of naar haar doorverwijzen. Het onderzoek van de GGD is gratis. In overleg tussen mentor, zorgcoördinator, leerling en ouders kan de leerling doorverwezen worden naar de jeugdverpleegkundige. Het gaat hierbij vooral om zaken die verband houden met de gezondheid van de leerlingen in relatie met hun functioneren op school. Indien nodig kunnen ouders of leerlingen rechtstreeks contact opnemen met de GGD. Zij kunnen zich dan wenden tot:
GGD regio Utrecht, afd. jeugdgezondheidszorg
telefoon: 033-4600046
e-mail: jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl
website: www.ggdru.nl
jeugdarts: mevr. J. van Hees
Brugfunctionaris
Het lokaal team in Baarn biedt hulp en ondersteuning voor alle burgers binnen Baarn met vragen of problemen op meerdere levensgebieden (bijv. opvoeding, school, financiën etc.). In Baarn kunnen inwoners zich niet zelf aanmelden bij het Lokaal team. Dit gebeurt via een verwijzing van professionals, zoals een huisarts of door school. Aan onze school is een brugfunctionaris gekoppeld. De brugfunctionaris wil graag zo preventief mogelijk werken en benaderbaar zijn en kan als dat wenselijk is een brug slaan tussen school en thuis. De brugfunctionaris heeft wekelijks op school overleg met de zorgcoördinator en sluit aan bij het Zorg Advies Team van de school. Daarnaast is de brugfunctionaris regelmatig op school voor gesprekken met ouders en/of leerlingen.
brugfunctionaris: mevr. J. Menke
e-mail: j.menke@baarn.nl
JOSEE (jeugd- en oudersteunpunt Eemland)
JOSEE is een gezamenlijk initiatief van SWV de Eem (primair onderwijs) en SWV V(S)O Eemland (voortgezet onderwijs). Ouders en jeugdigen kunnen hier met al hun vragen en zorgen over passend onderwijs terecht, als deze op school niet voldoende beantwoord kunnen worden. JOSEE is onafhankelijk en objectief. Vragen kunnen anoniem gesteld worden. De medewerkers van JOSEE denken met je mee, geven objectieve informatie en kunnen je in contact brengen met de juiste personen en instanties.
Op www.josee.nu is voor ouders en jeugdigen veel informatie te vinden over passend onderwijs.
Contact: Bel naar 033 – 30 30 488 of mail naar contact@josee.nu Voor het maken van een afspraak klik hier (gesloten tijdens schoolvakanties van Midden-Nederland).
Samenwerkingsverband V(S)O Eemland
Onze school valt onder het samenwerkingsverband V(S)O Eemland. Meer informatie over het samenwerkingsverband, zoals bijvoorbeeld het ondersteuningsplan, staat op www.swveemland.nl.