Talentklassen

De Waldheim-mavo vindt het belangrijk dat leerlingen zich naast de “gewone” leervakken breder ontwikkelen en aan hun talenten werken. De school wil het onderwijs niet alleen leerzaam, maar ook vormend laten zijn. Er bestaat daarom ook in alle vier de leerjaren een sport en theaterklas. Ook hebben wij een business en scienceklas om leerlingen die een ondernemende of onderzoekende stijl hebben extra uit te dagen.

Businessklas

De businessklas is speciaal voor leerlingen die ondernemend zijn. Door gebruik te maken van elkaars talenten ga je 2 uur in de week aan de slag met het opzetten van je eigen bedrijfje en alles wat daarbij hoort. Deze uren komen in plaats van uren van andere vakken en vallen dus binnen je gewone schooltijd. Bij bijzondere activiteiten kan het gebeuren dat we buiten schooltijd wat langer doorgaan.

 

Wat doe je in de businessklas?
We gaan een eigen webwinkel opzetten. Ook leer je hoe je reclame maakt, hoe je samenwerkt, hoe je geld verdient, hoe je producten maakt of inkoopt en wat ondernemerschap is. Verder leer jij jezelf beter kennen. Waar ben je goed in? Waar kan je beter in worden?
Je leert vooral door te doen. We werken tijdens de businessklaslessen zonder boeken en gebruiken vooral Chromebooks. De businessklas is er alleen in de onderbouw.

 

Na de businessklas?
In klas 1 en 2 heb je veel kennis opgedaan in de economische sector. Je hebt veel gedaan met samenwerken en ondernemen. Ook heb je extra kennis voor het examenvak economie.

Scienceklas

Ben jij nieuwsgierig hoe iets werkt? Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de zwaartekracht werkt, of waarom een boot drijft en wil je de antwoorden zelf ontdekken? Dan is de scienceklas echt iets voor jou! In de scienceklas wordt meer aandacht besteed aan de vakken techniek, biologie, natuurkunde en scheikunde dan in andere klassen. We werken in groepjes waarin je op onderzoek gaat naar een antwoord voor een opdracht. Voor dit vak heb je geen boeken nodig. Je leert wat jij denkt dat belangrijk is voor je onderzoek. Je gaat 2 uur in de week aan de slag met de opdrachten van de scienceklas. Deze uren komen in plaats van uren van andere vakken en vallen dus binnen je gewone schooltijd. Bij bijzondere activiteiten kan het gebeuren dat we buiten schooltijd wat langer doorgaan.

 

Wat doe je in de scienceklas?
Je leert vooral door te doen! Van de docent krijg je verschillende opdrachten over diverse onderwerpen. Het leuke is, jij mag zelf de oplossingen voor de opdrachten bedenken. Vaak zijn er namelijk meerdere oplossingen goed! Voor jou is de uitdaging de beste oplossing te ontdekken. Je maakt een plan, werkt je plan uit en gaat het testen. Uiteindelijk presenteer je jouw oplossing aan de klas. Daarnaast leer je niet alleen het antwoord op de vraag, maar ook over goed samenwerken en werken volgens een stappenplan. We werken zonder boeken. Tijdens de lessen gebruiken we Chromebooks. Hierop kun je bijvoorbeeld informatie zoeken. De lessen zijn op projectmatige basis, dat wil zeggen dat we steeds een aantal weken aan een onderwerp werken.

 

Na de scienceklas?
In klas 1 en 2 heb je veel kennis opgedaan in de technische sector. Je hebt veel gedaan met samenwerken en werken op projectmatige basis. Ook heb je voornamelijk extra kennis voor de volgende examenvakken: NaSk1 (natuurkunde), NaSk2 (scheikunde) en Biologie.

Sportklas

In de sportklas besteed je ieder leerjaar extra tijd aan een bredere ontwikkeling door je 3 lesuren per week te oriënteren op de meest uiteenlopende sporten en les te krijgen in sportmanagement. In klas 4 is dat zelfs 4 uur en kun je eindexamen doen in LO2. Deze uren komen in plaats van uren van andere vakken en vallen dus binnen je gewone schooltijd. Bij bijzondere activiteiten kan het gebeuren dat we buiten schooltijd wat langer doorgaan met sporten.

 

Wat doe je in de sportklas?
Je krijgt extra uren LO, je doet veel aan sport en leert nieuwe sporten kennen. In klas 1 en 2 geven we clinics in verschillende sporten die je waarschijnlijk niet eerder gedaan hebt. In klas 3 en 4 geven we LO2, waarin we je o.a. voorbereiden op de opleiding Sport en Bewegen van het ROC. In alle leerjaren besteden we veel aandacht aan samenwerken, leiding geven, organiseren en overleggen.

 

Na de sportklas?
Nadat je het diploma vmbo-tl hebt behaald en je de sportklas hebt afgerond kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor de opleiding ‘Sport en Bewegen’ op een ROC. De sportklas is niet alleen voor leerlingen die ‘verder willen met sport’. Vaardigheden als samenwerken, coachen, leiding geven en organiseren komen van pas bij alle
vervolgopleidingen en ook in het dagelijks leven!

 

De sportklas van de Waldheim-mavo is aangesloten bij het netwerk Sport Accent Scholen.

Theaterklas

In de theaterklas besteed je ieder leerjaar extra tijd aan een bredere ontwikkeling door 3 lesuren per week te besteden aan spel, stemvorming, beweging/dans, verschillende theaterworkshops (mime, grimeren, zwaardvechten, theatervechtsport, schermen, presenteren, etc.) en het maken van je eigen speelfilm. In klas 4 is dat zelfs 4 uur! Deze uren komen in plaats van andere vakken en vallen dus binnen je gewone schooltijd. Bijzondere activiteiten vinden soms buiten schooltijd plaats.

 

Wat doe je in de theaterklas?
In de theaterklas leer je de basisvaardigheden van het toneelspel, maar je leert ook werken met muziek, audiovisuele vormgeving, het maken van je eigen speelfilm en je volgt verschillende theaterworkshops zoals theatervechtsport, zwaardvechten, schermen en presenteren. Je maakt kennis met kostuums, grime, decor en
licht. Je leert je plankenkoorts overwinnen en daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden en zul je regelmatig een theatervoorstelling bezoeken.

 

Na de theaterklas?
Je kunt je natuurlijk aanmelden voor een theateropleiding op een ROC, maar verder komen vaardigheden als, samenwerken, kritiek uiten en incasseren, jezelf presenteren, je zelfvertrouwen ontwikkelen van pas bij alle vervolgopleidingen, maar ook in het dagelijks leven.